Keszthely

Keszthely is de hoofdstad van het Balatonmeer.

Gezellige winkels, terrassen, cafés, bars en restaurants. In het hoogseizoen is er dagelijks markt. Deze ligt achter de passage. Op woensdag tot 1 uur is de markt echt groot.  

keszthely winkelstraat keszthely

 

 

 

 

De naam Keszthely is afgeleid van de Latijnse naam ‘Castellum’, wat zoveel betekent als fort. De Romeinen bouwden hier indertijd een versterking om de route naar Italië te beveiligen. In 1430 kwam de stad in handen van de Pethófamilie en in 1739 kocht Kristof Festetics de stad en richtte er een kasteel op. Gedurende 200 jaar werd het slot voortdurend uitgebreid met als resultaat het huidige prachtige barokke kasteel. In Keszthely ligt een mooi barokkasteel dat ligt aan de rand van dit provinciestadje. 

keszt

Het kasteel werd gebouwd door graaf György Festetics die leefde van 1755 tot 1819. De graaf was bijzonder ontwikkeld. Hij had een klassieke opleiding genoten en gaf aan diverse gebouwen in zijn stad namen uit de Griekse oudheid. Zo noemde hij de bibliotheek van zijn kasteel Helikon (de berg van de Muzen in de Griekse mythologie), een naam die in Keszthely verder op meer plaatsen opduikt. Een groot hotel heet Hotel-Helikon, het park tussen de hoofdstraat en het strand heet Helikon-park en er is een Helikon utca.

Ook riep György de Helikon-schrijversbijeenkomsten in het leven. Dit waren bijeenkomsten van schrijvers die in zijn periode naam en faam hadden, die van groot belang waren voor de culturele wedergeboorte van het Hongaarse volk (de Turken waren immers nog geen honderd jaar tevoren uit het land verdreven en nu stond men weer onder bestuur door de Oostenrijkse Habsburgers).

Graaf Festetics was ook op ander gebied actief. Hij stichtte de eerste Hogere Landbouwschool in Europa, die hij naar Griekse traditie Georgikon noemde. De Landbouwhogeschool is nog altijd in Keszthely gevestigd.

De bouw van het kasteel startte in 1745 en duurde tot 1770, maar werd in latere perioden voortgezet met bijbouw van een kapel en een toren. Het kasteel heeft een bijzonder mooi park met vele fonteinen, waar ook het standbeeld van de beroemde graaf staat (voor de rechtervleugel). Het slot heeft 101 vertrekken (waarvan een groot deel in gebruik is als kantoorruimte) en is daarmee het op twee na grootste kasteel van Hongarije.

Binnen valt er heel wat te bewonderen, zoals de al genoemde Helikon-bibliotheek met ruim tachtigduizend banden. De bibliotheekzaal is in classicistische stijl gebouwd en heeft een cassetteplafond van prachtig hout. Verder vindt men er tal van schitterende meubels en relikwieën van adellijke generaties. De spiegelzaal doet in het hoogseizoen dienst als concertzaal.

Na de laatste wereldoorlog kwam er een einde aan het familiebezit, toen het door de Russische bezetter werd genationaliseerd. De soldaten, die het in bezit namen, hebben het kennelijk koud gehad, want een deel van het parket hebben zij opgestookt…

 

kasteel keszthely tuinen kasteel keszthely

 

Het Balatonmuseum

Een leuk museum voor kinderen met allerlei speelgoed, poppen, fornuizen, kastjes, etc

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Keszthely

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.