Szent Györgyhegy

Het dorpje Hegymagas ligt in het Tapolca dal, 5 km van het Balatonmeer, aan de zuidwestelijke voet van de Szent Györgyhegy(berg). In de XI-de eeuw werd het al als een bewoonde plaats genoemd. De Szent Györgyhegy  is beschermd natuurgebied. Op deze berg bevinden zich niet alleen geologische schatten, Bijvoorbeeld de Bazaltzuilen, maar ook bijzondere Botanische bijzonderheden!!

btomaj21

In de omgeving en in het dorp zijn vele monumentale gebouwen, waar dit een van de bekendste nog bestaande wijnboerderij is. Die in authentieke staat verbouwd is met hedendaagse luxe.

IMG_1812

Het beroemdste monumentale gebouw is de inde XVIII-de eeuw gebouwde Tananyi kelderhuis en de daarnaast staande Lengyel kapel.

hegymag41

Met de auto kan men over een asfaltweg het kelderhuis bereiken vanwaar een schitterend uitzicht geboden wordt op de berg van Badacsony en op de burcht van Szigliget en het Balatonmeer.  Als u deze weg tussen de huizen volgt,komt u bij een vrije waterbron, waar ontzettend lekker stromend koel water uitkomt. Dit is natuurlijk drinkwater.

De plaatselijkebevolking haalt hier regelmatig water, dit kost immers niets en het is overheerlijk.E-WEB-DSCN7306

DeSzent Györgyhegy staat ook bekend omzijn overheerlijke wijnen. De berg bestaat voor een groot gedeelte uit lavagesteente; met de weerkaatsing van de zon via het Balatonmeer op het gesteente kan zo de zon zijn dubbele kracht uitoefenen op de groei van de druiven.

hegymag11

Verder kunt u op de berg bij veel wijnkeldertjes wijn proeven. Tevens wordt er in het voorjaar/zomer 2014 300 meter van het huis een wijnproeverij/restaurant geopend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.